Segueix al capdavant d’Andalusia en nombre de donants amb 65 donacions d’òrgans i 36 de teixits.

La solidaritat de donants i familiars torna a estar darrere de les xifres que la delegació provincial de Salut dóna sobre els trasplantaments després d’aconseguir 116 òrgans i 61 de còrnies (teixits) en els primers set mesos de l’any en el Sector Màlaga.

La coordinació del Sector Màlaga de trasplantaments està formada pels hospitals de la província (Regional, Clínico, Costa del Sol, Antequera i Axarquía) a més dels de Torrecárcenas i Poniente (Almeria), Ceuta i Melilla. Els més de cent trasplantaments duts a terme entre gener i juliol han estat possibles gràcies a les 65 donacions d’òrgans i 36 teixits.

Amb aquestes dades el Sector Màlaga continua al capdavant en nombre de donants de tot Andalusia i genera el 55% dels de la regió andalusa (només en donació de teixits ha crescut en un 50% en relació a l’any anterior). A més, amb 52,4 donants per milió de població, es situa per sobre de l’objectiu que va fixar l’Organització Mundial de Trasplantaments pel 2020 amb 50 donants per milió.

L’Hospital Regional va fer entre gener i juliol 79 trasplantaments renals i cinc d’ells de donant viu, a més de 30 de fetge i set de pàncrees.

Una altra de les dades significatives és que les donacions en asistòlia (a cor aturat) segueixen en augment i han suposat, amb 21 donacions enfront a les 15 del mateix període l’any passat, un 30% del total. De gener a 31 de juliol del 2019 el 35% dels empelts de ronyó (28) han estat en asistòlia, a l’igual que el 23% dels fetges (7).

“Això és possible gràcies a la normalització de la donació en les cures al final de la vida per part dels intensivistes dels hospitals i de la infermeria amb programes de donació d’òrgans i teixits”, va explicar el coordinador del Sector Màlaga de Trasplantaments, Domingo Daga.

El repartiment de les donacions entre els hospitals públics ha estat el següent: 23 òrgans i dos de teixits al Regional; 10 i 13 al Virgen de la Victoria; 4 i 3 el de Poniente d’Almeria; 5 i 7 a Antequera, 4 i 4 al Costa del Sol, 17 d’òrgans al Torrecárdenas d’Almeria, 2 d’òrgans a l’Hospital de Melilla i 7 trasplantaments de teixits a l’Axarquía.

Dades a nivell regional

Andalusia ha assolit una xifra històrica en l’acceptació a donar òrgans, ja que ha registrat una marca de 89,4%. Un total de 253 donants d’òrgans dels quals 158 van ser també donants de teixits i als quals s’han de sumar 56 donants exclusivament de teixits. Tot això ha permès 47 trasplantaments d’òrgans, amb 348 trasplantaments de ronyó, 137 de fetge, 31 de pulmó, 18 de cor, 13 de pàncrees i 362 empelts de còrnies.

 

Font: laopiniondemalaga.es

Notícia traduïda per l’AMTHC