Gairebé totes les persones que vulguin poden ser donants d’aquest òrgan visual.

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Provincial de Castelló va realitzar en l’últim any fins a 36 trasplantaments de còrnies als quals s’ha de sumar els tres que es van dur a terme a l’Hospital General, concreten fonts sanitàries d’ambdós centres. Es tracta d’una intervenció quirúrgica en la qual substitueixen el teixit corneal danyat per un altre sa procedent del donant. D’aquesta forma milloren l’agudesa visual, restauren la morfologia de la còrnia i eliminen el teixit inflamatori o infectat que no respon al tractament mèdic.

Potencialment, gairebé totes les persones poden ser donants de còrnies. De fet, 14 pacients del Provincial van donar les seves còrnies l’any passat, el que va propiciar que es beneficiessin 28 persones. La distribució d’aquests teixits està subjecta a una estricta llista d’espera, en la qual estan inclosos els pacients amb indicació mèdica de trasplantament, pel que resulta necessari conscienciar als ciutadans de la importància que té la donació per millorar la qualitat de vida.

El cap del Servei d’Oftalmologia, Miguel Esteban, explica que aquests trasplantaments permeten recuperar la visió a persones amb cicatrius cornials produïdes per infeccions, inflamacions, traumatismes o deformitats irregulars de la còrnia com patologies congènites.

El Servei d’Oftalmologia del Provincial té una experiència de més de 30 anys en els trasplantaments de còrnies. El centre sanitari va invertir l’any 2016 prop de 25.000 euros per a l’adquisició d’un nou equipament, ja que aquesta tècnica permet substituir només la capa afectada de la membrana i no tota la còrnia.

D’altra banda, Manuel Cubedo, responsable de la Unitat d’Explants, destaca que “la solidaritat dels ciutadans és clau per a les donacions, així com la tasca del personal sanitari i l’equip implicat”. “En aquest cas, el temps que transcorre des de la mort del pacient fins l’explant és d’un màxim de sis hores”, destaca Cubedo.

 

Font: elperiodicomediterraneo.com

Notícia traduïda per l’AMTHC