Tot i que l’obesitat i la diabetis són més conegudes, el fetge gras també es contrau per aquest consum, amb conseqüències fatals.

Consumir més d’una llauna de refresc al dia o fumar més d’un paquet de cigarrets, així com beure alcohol de forma moderada augmenta el risc de patir la coneguda com a malaltia del fetge gras, segons investigadors francesos. L’estudi s’ha presentat en una conferència científica sobre aquesta patologia que es celebra a l’Institut Pasteur de Paris (França).

Els organitzadors del Congrés van explicar en un comunicat que, pel contrari, practicar una activitat física almenys dues hores per setmana, fins i tot sense fer règim o perdre pes, té un efecte protector, a l’igual que prendre més d’una tassa de cafè al dia.

Segons el professor de l’Hospital Universitari d’Estrasburg (França), Lawrence Serfaty, al marge dels factors de risc metabòlic com l’obesitat o la diabetis, que ja es coneixien, ara s’ha demostrat que “els factors mediambientals tenen també un paper important en la gènesi de les lesions hepàtiques”.

Per això Sefarty va dir que per protegir el fetge de forma general hauria “d’abstenir-se de consumir alcohol i refrescos, i beure almenys dues tasses de cafè no descafeïnat”. “Per a les persones amb sobrepès, no es pot més que aconsellar perdre pes, però sabem molt bé que això sovint és difícil”, va afegir.

A França, de fet, ja es denomina al fetge gras com la “malaltia de la soda”, donada la seva prevalença pel consum de begudes ensucrades, expliquen els investigadors. “Al fetge no li agrada molt el sucre. El transforma en greix. Però a la llarga l’acumula i perd la capacitat d’eliminar-la. Es torna gras, deixa de funcionar correctament i pot provocar cirrosi o càncer de fetge”.

Però més enllà d’aquesta qüestió dels desordres alimentaris, Sefarty insisteix en encoratjar la pràctica d’una activitat física regular. “I per refrescar-se, l’aigua amb una rodanxa de llimona o de cogombre és igual de bona”, proposa.

 

Font: elespanol.com

Notícia traduïda per l’AMTHC