El doctor Rafael Matesanz, la persona que va portar l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) d’una taxa de donació mitjana-baixa el 1989 a la més alta del món durant els últims vint-i-set anys, ha publicat ‘Gestió amb ànima’ (La Esfera de los Libros), un llibre on exposa les claus de la seva gestió al capdavant d’aquest organisme.

Una de les que cita és la coordinació eficaç de tots els equips de la cadena; a més de l’adaptació al canvi o la generació de confiança. De la seva experiència es poden extreure aprenentatges per a totes les institucions i empreses, públiques i privades, independentment de la seva estructura o nombre d’empleats per aconseguir eficiència i reputació.

Matesanz és nefròleg i creador de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) el 1989, la institució referent mundial de la donació d’òrgans. Va dirigir el sistema espanyol de trasplantaments del 1989 al 2000 i del 2004 al 2017, tasca per la qual va rebre el 2010 el Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional.

Doctor en Medicina i Cirurgia, va ser cap clínic de Nefrologia a l’Hospital Universitari Ramón y Cajal. Al llarg de la seva carrera ha ocupat diferents llocs de gestió, com la direcció de l’Institut Nacional de Salut (Insalud) entre el 1996 i el 2000, la presidència del Comitè d’Experts del Consell d’Europa durant set anys i del Consell Iberoamericà de Donació d’Òrgans i Trasplantaments durant dotze, i a més és assessor de l’Organització Mundial de la Salut.

És autor de més de 500 articles especialitzats i un centenar de capítols en monografies. La seva preocupació per divulgar pel gran públic un dels models de gestió sanitària més exitosos el va impulsar a escriure ‘El miracle dels trasplantaments’, també a La Esfera de los Libros.

 

Font: servimedia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC