Sota el lema ‘Gràcies donant. Em dones la vida!’, el Departament de Salut busca incorporar nous donants especialment entre la població jove.

El Departament de Salut del Govern de Navarra, juntament amb associacions de donants i de persones receptores, va llançar el 10 de juny una nova campanya de sensibilització i conscienciació de la societat sobre les donacions d’òrgans, sang i teixits a Navarra, davant la necessitat d’un recanvi generacional en el col·lectiu de donants.

Les majors proporcions de donants es troben en el tram d’edat d’entre 45 i 60 anys.

La iniciativa va ser presentada pel conseller de Salut en funcions, Fernando Domínguez, qui ha estat acompanyat per Lázaro Elizalde, director del Servei de Ciutadania Sanitària, Assegurament i Garantia; José Antonio García Erce, director del Banc de Sang i Teixits de Navarra; José Roldán, coordinador autonòmic de Trasplantaments; i els presidentes d’ALCER, Manuel Arellano, i d’ADONA, Javier Álvarez.

La campanya compta amb un pressupost de 48.000 euros i porta com a lema ‘Gràcies donant. Em dones la vida!’, com a reconeixement a la generositat de tot el col·lectiu de donants.

Aquest missatge, així com els testimonis de cinc persones receptores d’òrgans, es difondrà mitjançant insercions en diaris i revistes, cunyes radiofòniques en emissores generalistes i musicals, anuncis a les sales de cinema, cartells a les marquesines de Pamplona i comarca, Estella i Tudela, i es difondran continguts també a través de xarxes socials.

Els cinc vídeos testimonials estaran disponibles al web de Donants, accessible també des d’un codi QR inserta a la cartellera de la campanya, i a YouTube.

Per a la seva realització s’ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Donants de Sang de Navarra (ADONA); Associació Eduardo Domezáin de Donants de Medul·la de Navarra (DOMENA); l’Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de Navarra (ALCER), Associació Navarra contra la Fibrosi Quística; i Associació de Trasplantats i Malalts Hepàtics de Navarra (ATEHNA).

Noves generacions de donants

Des del Departament de Salut han destacat que la donació de sang, òrgans, i teixits en la societat Navarra (i espanyola) es basa en què les persones donen voluntàriament i aquells que necessiten sang, teixits o òrgans, els rebin d’acord al grau de necessitat i no d’acord a la seva capacitat econòmica com succeeix en alguns països.

Segons han indicat, mantenir les taxes de donació requereix que es garanteixi el relleu de les persones donants, i que aquells que deixen de complir els requisits per poder donar passin el testimoni a les noves generacions de potencials donants.

A Navarra, com a d’altres comunitats, s’ha observat que les persones de major edat, numèricament més quantioses, han estat generoses i han donat en proporcions importants. Amb el pas del temps no són totalment reemplaçades per les generacions joves en la seva actitud davant la donació.

El nombre de persones registrades com a donants de sang actualment a Navarra és de 32.738, d’elles 18.384 homes i 14.354 dones, segons les dades del Banc de Sang i Teixits de Navarra.

La proporció d’aquestes persones donants segons trams d’edat indica que pertanyen en major mesura a edats avançades, pel que es fa necessari planificar recanvis generacionals si es volen cobrir les necessitats futures.

Tot i que l’evolució de nous donants a Navarra ha tingut alguns impulsos, es considera necessària una major sensibilització de la societat, sensibilització que, en els últims anys, és major entre les dones.

La tècnica ha permès alguns avenços en les possibilitats de millora d’eficiència de la donació: intervencions quirúrgiques amb menys necessitat d’hemoderivats, possibilitat de transfusió d’elements de sang en lloc de sang total, donació d’òrgans en noves modalitats, o l’autotransfusió, permeten millorar tècnicament els processos de donació i limitar part de les necessitats.

Un total de 41 donants d’òrgans el 2018

L’any 2018 es van registrar a Navarra 41 donants d’òrgans (64,1 donants per milió d’habitants), amb un discret descens respecte a l’any 2017 (45 donants i 70,3 donants per milió). La taxa està per sobre de la mitjana nacional, xifrada en 48 donants per milió.

Es van dur a terme 38 trasplantaments renals, 20 trasplantaments hepàtics, quatre trasplantaments cardíacs i tres trasplantaments pulmonars (aquests últims a Valdecilla), i la llista d’espera a 1 de gener del 2019 era de quatre pacients en espera d’un cor, un a l’espera d’un fetge, i 22 en llista d’espera renal, lleugerament inferior a la d’un any abans. L’Organització Nacional de Trasplantaments té un banc compartit d’òrgans que s’adjudiquen segons les necessitats i que aporta més òrgans dels que rep per implantar.

En el que portem del 2019, la xifra de donants està sent superior a la registrada en el mateix període del 2018 (20 enfront a 17), el que ha permès reduir la llista d’espera de trasplantaments a 31 persones.

Tanmateix, i amb base en les dades mencionades, es considera necessari crear un clima de sensibilització social davant de les donacions i per això s’ha dissenyat aquesta campanya que parteix del testimoni de persones que han estat receptores de donacions de sang, de medul·la òssia, de ronyó, fetge i pulmó.

 

Font: navarra.elespanol.com

Notícia traduïda per l’AMTHC