El cupó de l’ONCE commemora el 40 aniversari del primer trasplantament hepàtic realitzat a Espanya en el sorteig del 21 de febrer.

Madrid, 13 de febrer de 2024.- El 40 aniversari del primer trasplantament hepàtic realitzat a Espanya és el motiu del cupó de l’ONCE del dimecres 21 de febrer.

 

El cupó es va presentar aquest dimarts en la seu de Fundació ONCE a Madrid, en un acte que va comptar amb la presència del seu director general, José Luis Martínez Donoso; el president de la Societat Espanyola de Trasplantament Hepàtic (SETH), Javier Briceño, i la presidenta de la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics, Eva Pérez Bech.

 

Els doctors Eduardo Jaurrieta i Carlos Margarit, metges adjunts del Servei de Cirurgia General a l’Hospital de Bellvitge, van ser els qui van trasplantar per primera vegada un fetge a Espanya, el 23 de febrer de 1984. El pacient va ser Juan Cuesta.

 

Després d’aquesta intervenció, altres centres hospitalaris es van incorporar a la cirurgia de trasplantament hepàtic, una intervenció que actualment s’efectua en 27 hospitals de tota Espanya i que cada any beneficia a més de mil pacients en aquest país.

 

“Per als professionals de la Sociedad Española de Trasplante Hepático és un veritable motiu d’alegria commemorar juntament amb els pacients aquest aniversari, veritable fita de la medicina i del sistema sanitari espanyol. Es commemora el primer trasplantament, però també tots els posteriors, que han salvat milers de vides”, va apuntar Javier Briceño.

 

A més, va afegir, “el trasplantament hepàtic, passats aquests 40 anys des del primer, continua progressant, incorporant innovació i responent a les necessitats dels pacients i de la societat”.

 

Per part seva, José Luis Martínez Donoso va posar de manifest que per al Grup Social ONCE suposa també un motiu de satisfacció commemorar amb els pacients aquest aniversari: “És sempre una alegria compartir el nostre millor paper, la imatge del cupó, amb companys de viatge amb els qui tractem de construir junts societats millors”.

 

“La innovació mèdica i estar sempre al costat de les persones que es troben en realitats difícils, aconseguint fites tan destacades com s’han aconseguit amb els trasplantaments hepàtics, és part de la imatge d’una Espanya social i real en la qual volem estar i impulsar. Enhorabona per continuar donant oportunitats de vida, que és el que nosaltres, modestament i des de la nostra tasca quotidiana, també tractem d’oferir a les persones amb discapacitat a través de l’educació, l’ocupació o la inclusió efectiva en el compliment dels seus drets de ciutadania”, va concloure Martínez Donoso.

 

Finalment, Eva Pérez Bech va afirmar que per als malalts i trasplantats aquest 40 aniversari és l’ocasió idònia per a recordar a totes aquestes persones que, des que es va realitzar aquell primer trasplantament han pogut tenir una segona oportunitat en la vida, i per descomptat per a agrair als donants i a tots aquests professionals sanitaris que no cessen en el seu esforç perquè el trasplantament continuï avançant i que pensen sempre en els pacients”.

 

La Sociedad Española de Trasplante de hígado (SETH) agrupa a  professionals sanitaris que participen en el diagnòstic, tractament, recerca i innovació d’aquesta àrea de la Medicina. Entre els seus fins es troben l’estudi de les patologies relacionades amb el trasplantament hepàtic, les seves formes de tractament, especialment l’abordatge quirúrgic dels pacients, així com el seguiment i millora de la qualitat de vida dels pacients trasplantats.

 

Per part seva, la Federación Nacional de Enfermos y Trasplantados Hepáticos (FNETH) treballa des de 2004 per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia hepàtica o trasplantament. Compta amb 24 associacions federades, més de 5.500 socis i més de 580 persones voluntàries per a realitzar la seva labor.

 

El Cupó Diari de l’ONCE posa en joc un premi de 500.000 euros al número més la sèrie, i 49 premis de 35.000 euros a les cinc xifres del número premiat. A més: 450 premis de 250 euros a les quatre primeres xifres i altres 450 premis a les quatre últimes; 9.000 premis de 25 euros en el cas de tres últimes o tres primeres; i el mateix per a les dues primeres i últimes (6 euros), i reintegrament de 2 euros a la primera o l’última xifra del número premiat.

 

Els cupons de l’ONCE els comercialitzen les seves més de 19.000 venedors i

venedores. A més, es poden adquirir des de www.juegosonce.es, i en

establiments col·laboradors autoritzats.