El centre hospitalari malagueny compleix 20 anys dedicat a treballar per fomentar les donacions i els trasplantaments.

L’Hospital Clínico Universitario és líder a Espanya i a Andalusia en la donació d’òrgans i teixits entre els centres hospitalaris de la seva categoria (no tenen servei de neurocirurgia i no realitzen trasplantaments d’òrgans). El 2018, a l’hospital malagueny va haver-hi 35 donacions d’òrgans i teixits, així com 14 donacions més exclusivament de multiteixits. Va destacar l’elevat nombre de donacions en asistòlia controlada (13 casos l’any passat i 56 des de l’any 2012), el que situa al Clínico com el centre amb major experiència acumulada a Andalusia en aquest tipus de donació.

El Clínico celebra 20 anys col·laborant en aquesta matèria, a través de la unitat de coordinació hospitalària per a donacions i trasplantaments de l’hospital, el que ha anat fomentant al llarg d’aquest període una cultura de sensibilització i cooperació entre tots els seus professionals. Tot i que l’hospital ja havia registrat donants d’òrgans prèviament, la coordinació hospitalària de trasplantaments com a tal va ser creada el 1999. Des de llavors, l’activitat de donació ha anat creixent any rere any, amb més de 600 donants d’òrgans i teixits en total, que han estat implantats en diferents hospitals espanyols.

La coordinació de trasplantaments duu a terme tasques com la formació i actualització de professionals sanitaris en diferents aspectes del procés de donació i trasplantament, xerrades formatives en centres educatius de la província de Màlaga dirigides a estudiants d’Educació Secundària i Batxillerat, amb la finalitat de resoldre els seus dubtes i fer-los conscients de la importància de parlar en família sobre la possibilitat de la donació com una opció que suposa un punt i seguit a una vida de generositat.

Els responsables d’aquesta unitat destaquen que la tasca assistencial i formativa desenvolupada des de fa 20 anys ha creat a l’hospital una “cultura de donació”, no només entre els professionals sanitaris i no sanitaris, sinó també entre els pacients i els seus familiars, un fet que s’ha traduït en uns percentatges d’acceptació a la donació que han superat el 90% de les peticions. Així mateix, donen les gràcies als donants i a les seves famílies, ja que constitueixen l’enllaç inicial i fonamental de la cadena de solidaritat.

 

Font: diariosur.es

Notícia traduïda per l’AMTHC