Els hospitals de Huelva registren en els set primers mesos de l’any 19 donants que permetin realitzar 37 trasplantaments d’òrgans, continuant amb dades molt favorables.

Huelva ha assolit durant els primers set mesos del 2019 un rècord històric en l’acceptació de la donació d’òrgans, ja que el 100% de les famílies han dit sí a aquest generós acte quan se li ha proposat. Una excel·lent evolució que s’ha materialitzat en 19 donants d’òrgans i teixits a la província.

El destacat altruisme de Huelva ha contribuït al notable ascens de les xifres d’acceptació a donar òrgans a Andalusia, que ha registrat una marca del 89,4%. Aquestes dades suposen un increment considerable sobre els assolits el 2018 a Andalusia i Espanya, del 86,3% i 85,2%, respectivament.

En aquest sentit, la Coordinació de Trasplantaments de Huelva vol manifestar la seva immensa gratitud a tots els familiars que han acceptat les donacions, així com posar en valor la col·laboració que vénen prestant els centres educatius, associacions de pacients, institucions i esportistes, entre d’altres, en les diferents activitats de promoció que s’organitzen i que, sens dubte, contribueixen a que aquestes dades siguin avui una realitat.

Les donacions registrades han tingut lloc a l’Hospital Universitari Juan Ramón Jiménez (15) i a l’Hospital Infanta Elena (4) i han permès la realització de 37 trasplantaments d’òrgans. En concret, 24 trasplantaments renals, 9 de fetge i 4 pulmó, que han donat una segona oportunitat de vida a totes aquestes persones.

A aquests trasplantaments d’òrgans s’han de sumar les donacions de Huelva de diferents teixits per implants, com són 26 còrnies i centenars d’empelts, tant de teixit ossi com vascular i valvular, que permeten beneficiar a un gran nombre de pacients durant una cirurgia, millorant així la seva qualitat de vida.

Especialment destacable és l’augment dels pacients que han estat trasplantats de còrnia a Huelva, duplicant-se les xifres respecte l’any anterior. Així, els oftalmòlegs de l’Hospital Universitari Juan Ramón Jiménez han implantat un total de 19 còrnies, les mateixes que van trasplantar a tot el 2018, a pacients de Huelva que han vist millorada significativament la seva capacitat visual. La incorporació de la modalitat del trasplantament lamel·lar està afavorint una millora en els resultats.

Excel·lent evolució a Huelva

La positiva evolució de les donacions continua aquest any amb xifres molt elevades a la província i a Andalusia, destacant l’Hospital Universitari Juan Ramón Jiménez en sisè lloc entre els 26 centres andalusos en els quals s’han produït donants.

En aquest sentit, s’ha de ressaltar que Huelva porta dos anys batent rècords de donacions, havent triplicat el nombre de donants en només dos anys i situant-se al capdavant d’Andalusia. Així, dels 11 donants del 2016, es va passar a 23 el 2017 i a 37 el 2018, el que va convertir a Huelva en un referent a nivell nacional ocupant els primers llocs entre les províncies espanyoles, amb una taxa de 72,5 donants per milió de població i elevant alhora la taxa mitjana andalusa, que aquest any continua en els 50 donants per milió de població.

D’altra banda, la donació en asistòlia ha seguit creixent amb 7 donants en aquest període a Huelva, 6 d’ells a l’Hospital Universitari Juan Ramón Jiménez i 1 a l’Hospital Infanta Elena, que s’ha incorporat també a aquesta complexa modalitat, complementant-se la seva implantació en la província, podent beneficiar-se un major nombre de pacients que es troben a l’espera d’un òrgan per millorar la seva vida. Aquest auge suposa que a Huelva el 37% de les donacions s’han realitzat amb aquesta alternativa, per sobre de la mitjana andalusa que s’ha situat en el 31%, i superant també el 27% del mateix període assolit l’any anterior tant a Huelva com en la comunitat.

Trasplantaments renals i de medul·la òssia

Igualment en aquest balanç és necessari destacar els 24 malalts renals de Huelva que han pogut rebre un trasplantament en aquests primers mesos. D’ells, 3 persones s’han beneficiat d’un ‘trasplantament anticipat’, és a dir, han rebut un nou òrgan quan es troben en situació de prediàlisi, evitant així les complicacions i el deteriorament produïts per aquesta teràpia.

En aquest moment es troben inclosos en llista d’espera per rebre un ronyó 19 pacients renals residents a la província (9 menys que a l’inici de l’any) i uns altres 37 es troben completant els seus estudis per decidir si són candidats per un trasplantament.

A més, s’han dut a terme en aquest període un total de 12 trasplantaments de progenitors hematopoètics, coneguts com a trasplantament de medul·la òssia, seguint l’evolució de l’any passat. Aquests constitueixen, avui en dia, una terapèutica establerta per una gran varietat de malalties congènites i adquirides que afecten a la medul·la òssia, sent tots els trasplantaments realitzats al centre de caràcter autòleg, és a dir, procedents del mateix pacient. Aquests trasplantaments es realitzen a la Unitat d’Hematologia de l’Hospital Universitari Juan Ramón Jiménez, referent provincial en aquesta matèria.

Tota aquesta activitat posa de manifest la implicació de la societat de Huelva i del seu sistema sanitari que, gràcies als seus magnífics professionals, treballa a diari en la consecució dels millors resultats en salut en matèria de donació i trasplantament a la província i a Andalusia.

 

Font: huelva24.com

Notícia traduïda per l’AMTHC