Científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona ha descobert una nova diana per tractar de reduir la toxicitat que provoca el paracetamol, un dels analgèsics més consumits al món.

La investigació, els resultats de la qual es publiquen a la revista Gastroenterology, ha identificat el paper determinant que exerceix la proteïna “mitocondrial STARD1” a l’hora de desencadenar els efectes negatius del fàrmac, pel que aquesta proteïna podria ser una nova diana per reduir aquesta toxicitat.

A Espanya, la toxicitat hepàtica per paracetamol és la causa més comuna de toxicitat hepàtica per fàrmacs i el principal motiu de fallida hepàtica fulminant, segons el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), al qual pertany el citat Institut.

L’estudi, en el qual apareix la investigadora Sandra Torres com a primera signant i que ha estat coordinada pels investigadors Carmen García Ruiz i Jose Fernández-Checa, descriu com la inhibició dels mecanismes que permeten la producció de la citada proteïna evita l’estrès cel·lular que condueix al dany hepàtic.

Pel seu treball, els investigadors han experimentat per primer cop la combinació “d’àcid valproic”, un medicament utilitzat com antiepilèptic, amb el paracetamol, un fàrmac que és segur en dosis terapèutiques, però del qual existeix un consum creixent.

Els científics van escollir aquests fàrmacs a partir dels casos registrats de toxicitat hepàtica per paracetamol en pacients epilèptics que estaven sota teràpia amb “àcid valproic”.

L’experiment s’ha realitzat amb grups de ratolins, alguns d’ells modificats genèticament, i que rebien paracetamol o bé paracetamol i àcid valproic.

En ambdós casos, la toxicitat per paracetamol disminuïa notablement en ratolins genèticament modificats als quals se’ls hi havia suprimit la proteïna “STARD1”.

Així, la investigació apunta a aquesta proteïna com una nova diana terapèutica per reduir la toxicitat per paracetamol, ja sigui per si sol o en combinació amb altres fàrmacs.

Els científics han observat a més que la població de pacients que pateixen la malaltia del fetge gras, prevalent en persones que pateixen obesitat o diabetis de tipus 2, entre d’altres, podria ser més sensible a l’acció tòxica del paracetamol.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC