Crònica de la conferència de clausura del projecte: “Construint confiança i coneixement: la donació d’òrgans des d’una perspectiva cultural i religiosa”

El 23 de gener, de 16h a 19h, vam assistir al Palau Macaya de Barcelona a l’acte de cloenda del projecte “Construint confiança i coneixement: la donació d’òrgans des d’una perspectiva cultural i religiosa”, organitzada per l’OCATT amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa.

Aquest projecte va néixer amb la voluntat de conèixer i valorar els aspectes culturals i religiosos que influeixen en el consentiment o la negativa de la donació d’òrgans, així com millorar la informació sobre la donació d’òrgans entre els diferents col·lectius que conviuen en la nostra societat.

Aquest acte va comptar amb la participació, entre d’altres, del Dr. José Ramón Núñez, responsable de la Divisió de Trasplantaments de l’Organització Mundial de la Salut (OMS); la Sra. Beatriz Domínguez-Gil, directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT); o el Sr. Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) del Servei Català de la Salut.

La principal conclusió que s’ha tret de les diferents conferències i grups de treball que van participar en el desenvolupament d’aquest projecte i de l’acte de cloenda va ser que per augmentar la donació d’òrgans és necessària una bona organització, professionalitat i  la transmissió de confiança, tasca en què els coordinadors de trasplantaments tenen un paper fonamental. 

D’altra banda, és necessari treballar conjuntament amb els líders culturals i religiosos per a què facin arribar els missatges de salut a la seva comunitat. Cal formar-los per a què sàpiguen comunicar als seus fidels la importància de la donació d’òrgans, un gest ple de solidaritat i generositat

 

Autor: Josep Maria Martínez, president de l’AMTHC

Comments are closed