L’Omomyc, desenvolupat a l’institut VHIO de Vall d’Hebron, actua de manera diferent a qualsevol teràpia anterior.

Un fàrmac experimental que bloqueja la proteïna MYC, clau per a la progressió del càncer, ha tractat amb èxit, i sense efectes secundaris, tumors de pulmó en animals de laboratori. Després d’aquest avenç, que es presenta avui a la revista Science Translational Medicine, el nou fàrmac es podrà començar a assajar en persones.

Els primers assajos clínics estan previstos l’any proper a l’hospital Vall d’Hebron, on s’ha desenvolupat el fàrmac, i estan orientats a pacients amb càncers de mama i de pulmó. Però les autores de la investigació tenen la hipòtesi que el fàrmac, anomenat Omomyc, pot ser útil en el futur contra pràcticament qualsevol tipus de càncer.

Resultats positius

El fàrmac ha demostrat ser eficaç i segur en experiments amb ratolins amb càncer de pulmó.

Aquesta hipòtesi es basa en què es tracta d’un nou concepte de fàrmac en l’arsenal contra el càncer. No és una millora de productes ja existents sinó una nova estratègia farmacològica. És la primera teràpia molecular que ataca una proteïna localitzada en el nucli de les cèl·lules tumorals, i de la qual depèn la viabilitat dels tumors.

L’avenç és fruit de més de vint anys de treball de la biòloga Laura Soucek, actualment investigadora Icrea en el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que va començar a estudiar la proteïna MYC als 20 anys quan cursava la carrera a Roma i no s’ha rendit fins que ha trobat una manera de desactivar-la. “Tot el món deia que inhibir MYC era impossible, però cap argument em va semblar definitiu. Allà on altres veien un problema impossible, jo veia dificultats tècniques que esperava que es poguessin resoldre”.

Hi havia dos grans obstacles que Soucek havia de superar i que explicaven l’escepticisme dels seus col·legues.

El primer és que MYC es troba en el nucli de les cèl·lules. Altres teràpies moleculars actuen sobre proteïnes situades en la membrana exterior de les cèl·lules. Però, per arribar fins a MYC, un fàrmac havia de creuar primer aquesta membrana exterior i després la membrana del nucli. Per superar aquest doble obstacle ha estat clau la col·laboració de Marie-Eve Beaulieu, també investigadora del VHIO i primera autora de l’article científic, que ha desenvolupat una molècula capaç de colar-se fins a l’interior del nucli.

Com funciona

Bloqueja la proteïna MYC, que està alterada en gairebé tots els càncers i de la qual depèn la supervivència de les cèl·lules tumorals.

El segon gran obstacle eren els possibles efectes secundaris. MYC es troba en totes les cèl·lules del cos humà i regula el funcioment del 25% dels nostres gens. D’aquesta proteïna depèn la multiplicació de les cèl·lules, que és essencial pel creixement de l’organisme i per a la renovació dels teixits.

Això feia témer que bloquejar MYC pogués causar danys extensos. Però les investigacions realitzades per Soucek en aquests vint anys indiquen que, almenys en teixits adults, MYC facilita el cicle de multiplicació de les cèl·lules sense ser imprescindible. “Quan no està MYC, el cicle cel·lular va més lent, però no s’atura”, explica Soucek.

Les úniques cèl·lules la viabilitat de la qual depèn de MYC semblen ser les cancerígenes, que “desenvolupen una addicció a aquesta proteïna (senyala la investigadora). Quan apaguem MYC en una cèl·lula cancerígena, mor”. A més, com més alterada està l’activitat de MYC, més agressiu sol ser un tumor.

A partir d’aquestes observacions, Soucek es va convèncer encara més que atacar la proteïna MYC podia ser una bona estratègia per tractar el càncer, “tot i que els meus col·legues seguien sent escèptics”.

En la nova investigació, Soucek i Beaulieu han assajat primer el fàrmac experimental Omomyc en cultius de cèl·lules cancerígenes. Contràriament al que esperaven, Omomyc va penetrar en l’interior de les cèl·lules, va arribar a l’interior del nucli i bloquejar l’activitat de MYC. A més, van observar que es reduïa l’activitat de gens que depenen de MYC i que s’associen a càncers de mal pronòstic, el qual era un resultat esperançador.

Van superar així el primer gran obstacle per desenvolupar un fàrmac eficaç contra MYC que pogués ser útil pels pacients. “Vam fer els experiments amb les cèl·lules in vitro per veure com havíem de modificar la molècula per a què arribés a l’interior del nucli, però ens trobem amb què no feia falta modificar res. Va ser una agradable sorpresa”, recorda la investigadora.

Assajos amb pacients

El fàrmac s’assajarà inicialment persones amb càncer de mama o de pulmó; si funciona, està previst ampliar els assajos a altres tipus de càncer.

Seguidament, van administrat Omomyc per via nasal a ratolins amb càncer de pulmó. El fàrmac va arribar fins a les cèl·lules tumorals i va frenar la progressió del càncer sense cap efecte secundari perjudicial. Després de quatre setmanes de tractament, aproximadament la meitat dels animals estaven lliures de cèl·lules cancerígenes, el que suggereix que Omomyc no només impedeix que la malaltia progressi sinó que és capaç de revertir-la.

En experiments addicionals, també amb ratolins, les investigadores van comparar Omomyc amb paclitaxel (un fàrmac aprovat contra aquest tipus de tumor) administrats per vida endovenosa. Els resultats van mostrar que Omomyc és més eficaç que paclitaxel i que la combinació dels dos és encara millor, sense que es registressin efectes secundaris significatius.

“El proper pas serà assajar el tractament en pacients”, explica Soucek. Està previst iniciar els assajos de fase 1, que estan orientats a estudiar la seguretat d’un fàrmac en una vintena de pacients, a principis del 2020 al Vall d’Hebron. Si els resultats són positius com esperen les investigadores, es passarà als assajos de fase 2 per valorar l’eficàcia de l’Omomyc.

Nova empresa

Les investigadores han crear la companyia Peptomyc per aconseguir que el medicament arribi al mercat.

Donat que la fase 2 requereix un nombre major de pacients, està previst que hi participin altres hospitals tant d’Espanya com de la resta d’Europa “per avançar més ràpid”, senyala Soucek. “Esperem poder iniciar la fase 2 abans del final del 2020. Per començar, avaluarem l’eficàcia de l’Omomyc en càncer de mama i en càncer de pulmó de cèl·lula no petita. Més endavant, esperem ampliar els assajos a més tipus de càncer”.

Per poder desenvolupar el fàrmac i aconseguir que els fruits dels seus vint anys de treball millorin el tractament dels pacients, Soucek ha fundat juntament amb Marie-Eve Beaulieu la companyia Peptomyc. Ha aconseguit fins ara més de cinc milions d’euros de finançament, aportats majoritàriament pel fons Alta Life Sciences.

Però Soucek i Beaulieu són conscients que no tenen els recursos per finançar assajos de fase 3 amb centenars o milers de pacients, que són un pas previ imprescindible per a què un fàrmac sigui aprovat. “Arribarà un moment en què haurem de llicenciar Omomyc a una multinacional”, reconeix Soucek.

“Hem tingut converses amb diverses companyies. Tenim clar que no escollirem pels diners que ens puguin oferir sinó pel compromís de desenvolupar el fàrmac. Marie-Eve i jo hem dedicat una part important de la nostra vida a aconseguir un tractament contra MYC. La nostra prioritat és que aquest tractament arribi al major nombre de pacients possible”.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC