Entre les intervencions realitzades, vuit van ser en nens, un de cor i set de fetge. Més de la meitat de les actuacions combinades d’Andalusia es van desenvolupar al Reina Sofía.

Les xifres impressionen i més encara quan es pensa que darrere de cada número hi ha una vida que renaix. Quan es compleixen 40 anys d’història de trasplantaments a l’hospital Reina Sofía efectuat al pacient renal Miguel Berni el 6 de febrer del 1979, el balanç dels set primers mesos del 2019 segueix batent rècords. De gener a juliol, s’han dut a terme a l’hospital 148 trasplantaments, vuit d’ells multiorgànics, vuit a pacients infantils, tots ells fruit de 33 donacions, vuit més que l’any anterior en el mateix període.

Aquest cop, els trasplantaments multiorgànics són la notícia. I és que més de la meitat d’aquest tipus d’intervencions que es van realitzar a Andalusia, vuit de quinze, van tenir lloc a l’hospital Reina Sofía de Còrdova, el que suposa “un enorme esforç logístic i de coordinació de múltiples professionals”, segons fonts de l’hospital. En set mesos, va ser possible realitzar sis trasplantaments combinats de ronyó i pàncrees, un de ronyó i fetge i un altre més de fetge i pulmó, el que va requerir l’actuació de “més d’un centenar de professionals sanitaris i moltes hores de quiròfan”. L’activitat demostra l’eficaç resposta del centre hospitalari i la coordinació dels equips de trasplantaments amb la resta dels serveis del centre.

Dels vuit trasplantaments a menors realitzats, un va ser de cor i set de fetge, dels quals tres van ser possibles gràcies a un donant viu. A més dels òrgans sòlids, l’hospital va dur a terme 84 empelts de teixits, 46 de còrnia i 38 de medul·la òssia.

Any rere any, les xifres segueixen creixent situant a l’hospital en la cima de l’activitat trasplantadora, si bé tot això és possible gràcies a la generositat de les famílies que decideixen apostar per la vida. La coordinació sectorial de trasplantaments va agrair en un comunicat “la generositat de totes aquestes famílies que han regalat vida al llarg de quatre dècades a Còrdova” perquè sense ella, “l’hospital no podria donar una nova oportunitat a les persones que estan en llista d’espera, més de 500 a tot Andalusia”. I és que, en matèria de donació, les xifres també són importants.

De gener a juliol, es van produir 33 donants, vuit més que en el mateix període de l’any anterior, el que dóna una taxa interanual de 61,5 per milió de població, per sobre de la mitjana interanual de donació d’òrgans d’Andalusia que es troba en 50 i molt per sobre de la taxa de donació amb la qual el propi hospital va arrancar l’any quan es va registrar una taxa de 51,3 donants per milió d’habitants.

En el conjunt d’Andalusia, fins al 31 de juliol van donar el vist-i-plau a la donació d’òrgans 253 famílies dels quals 158 van ser també donants de teixits, als quals s’han de sumar 56 donants exclusivament de teixits. Cal destacar l’increment de la donació de còrnies, que han assolit la xifra de 362 en set mesos, el que significa 31 empelts més que en el mateix període del 2018 i un increment percentual del 8,6%.

El trasplantament de medul·la òssia (progenitors hematopoètics) està creixent de forma encara més important en el que va d’any: només en els sis primers mesos del 2019 s’havien realitzat 308 trasplantaments, quan al llarg de tot l’any 2018 s’havien efectuat 546 procediments d’aquest tipus.

 

Font: diariocordoba.com

Notícia traduïda per l’AMTHC