La malaltia del fetge gras és un enemic silent que cada cop s’estén més entre la població infantil i que, si no es tracta a temps, pot tenir complicacions greus. La bona notícia és que aquesta afecció es pot prevenir fent ajustaments senzills en l’estil de vida.

Diverses investigacions han comprovat que l’aparició de la malaltia del fetge gras no alcohòlic en nens i adolescents està associada a l’obesitat i la resistència a la insulina. Per exemple, un estudi recent va vigilar l’evolució de 635 nens, a llarg termini, i va trobar que una cintura de major mida als 3 anys d’edat augmenta les probabilitats que un nen tinguin un marcador de dany hepàtic i malaltia de fetge gras no alcohòlic als 8 anys.

“Amb l’augment en l’obesitat infantil, veiem a més nens amb malaltia de fetge gras no alcohòlic en el nostre consultori de gestió del pes pediàtric”, va dir l’autora principal de l’estudi publicat a Journal of Pediatrics, Jennifer Woo Baidal, especialista del Centre de Cirurgia Bariàtrica Adolescent a l’Hospital Pediàtric de Nova York-Presbiterià.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic té lloc quan en el fetge s’acumula massa greix, el que provoca una inflamació que causa dany hepàtic. Uns 80 milions de persones la pateixen i als Estats Units és, a més, l’afecció hepàtica crònica més comuna en nens i adolescents, d’acord als investigadors. “Necessitem amb urgència unes millors formes d’avaluar, diagnosticar, prevenir i tractar aquesta malaltia des de la infantesa”, va afegir Baidal.

A l’igual que moltes malalties hepàtiques cròniques, la del fetge gras sol ser asimptomàtica i només es detecta quan es fan exàmens de sang (bioquímiques del fetge) o d’imatges abdominals (ecografia, tomografia) que solen ser ordenats per altres motius de salut. Si hi ha un diagnòstic precoç, es pot fer un tractament eficaç i prevenir un dany greu, com una fibrosi avançada. Però més que un diagnòstic precoç, és important dur a terme estratègies de prevenció eficaces.

El Comitè d’Experts en Malaltia del Fetge Gras i la Societat Americana de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica van definir una sèrie de recomanacions sobre aquesta afecció i les van publicar al Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

La guia revisa diferents etapes, des del diagnòstic fins a l’abordatge terapèutic de la malaltia en els nens i els adolescents. En relació a la prevenció, els experts van indicar que la clau està en fer modificacions en el seu estil de vida, com millorar la seva dieta i augmentar la quantitat d’activitat física. Aquests són alguns suggeriments:

  • Evitar les begudes ensucrades amb sucre (gasoses, sucs) com una estratègia per disminuir l’adipositat que s’associa a l’aparició de la malaltia.
  • És important augmentar l’activitat física d’intensitat moderada a alta i limitar el temps enfront a les pantalles (televisió, dispositius) a menys de dues hores per dia.
  • En el cas dels adolescents, especialment, s’ha d’evitar el consum d’alcohol i cigarretes, fins i tot de dispositius electrònics d’administració de nicotina.
  • Tots els nens han de vacunar-se contra l’hepatitis A de manera rutinària.

 

Font: laopinion.com

Notícia traduïda per l’AMTHC