• L’estudi preclínic destaca una nova teràpia pel tractament de la malaltia de fetge gras, la qual afecta fins a un 25% de la població mundial.
  • La inhibició de la senyalització d’interleucina 11 (IL11) tracta diversos aspectes de l’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH, en les seves sigles en anglès), com la inflamació hepàtica i la fibrosi.
  • Enleofen continuarà l’estudi dels tractaments terapèutics amb anticossos per a IL11, primers en la seva classe, en un assaig clínic de fase I.

Enleofen Bio (“Enleofen”) ha anunciat la publicació de dades prometedores obtingudes en l’estudi preclínic d’una teràpia nova per a una forma severa de la malaltia de fetge gras. Les dades es van publicar a Gastroenterology, la revista científica líder de les malalties hepàtiques i del sistema digestiu.

La teràpia en investigació preclínica és un tractament inhibidor d’interleucina 11 (IL11) amb anticossos que tracta diversos aspectes de l’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), com la inflamació hepàtica i la fibrosi. L’estudi va ser dirigit pels cofundadors d’Enleofen, el professor Stuart Cook i el professor adjunt Sebastian Schäfer, i va comptar amb la participació d’un equip internacional de científics de l’Escola de Medicina Duke-NUS (“Duke-NUS”) i el Centre Nacional del Cor de Singapur (NHCS, en les seves sigles en anglès).

“Les dades d’aquest estudi preclínic suggereixen que l’estratègia d’inhibició de senyal d’IL11 d’Enleofen podria ser eficaç per tractar aquest tipus freqüent, però actualment incurable, de malaltia hepàtica, fins i tot en etapa avançada”, va dir el Dr. Stuart Cook.

Els investigadors van descobrir que la IL11 estava elevada en els fetges de pacients amb NASH. En nous estudis s’ha mostrat de forma concloent que les cèl·lules hepàtiques comencen a produir IL11 en quant el fetge s’omple de greix. Després la IL11 desencadena els danys als hepatòcits i promou la inflamació i la fibrosi. A diversos models preclínics de NASH se’ls hi administren anticossos que neutralitzen la senyalització d’IL11 bloquejant eficaçment el cercle viciós de la malaltia, el qual va comportar marcats efectes terapèutics. La inhibició de la cicatrització del fetge és quelcom molt difícil d’aconseguir i és un dels aspectes destacats de la nova teràpia.

L’estudi va mostrar també que a mesura que el fetge es recupera el perfil metabòlic general també millora, segons indiquen els nivells més baixos de colesterol i glucosa en sang durant el tractament. Això destaca la importància fonamental del fetge per a la malaltia metabòlica i suggereix que les teràpies d’Enleofen poden aportar un enfoc holístic pel tractament de diversos aspectes de la salut precària en persones diabètiques i obeses amb malaltia hepàtica.

“La IL11 ha estat ignorada com a diana terapèutica, però hem trobat que té una importància crucial en aquesta malaltia hepàtica”, va afegir el Dr. Sebastian Schäfer. “Esperem validar aquesta estratègia en un assaig clínic de fase I”.

La malaltia de fetge gras afecta a una de cada quatre persones a tot el món i és més freqüent en persones diabètiques i obeses. Aquesta pot progressar fins a convertir-se en NASH, que es caracteritza per inflamació del fetge, fibrosi i major risc d’insuficiència hepàtica. La NASH causa fatiga, dolor abdominal, picor a la pell i nàusees, i en última instància pot provocar cirrosi hepàtica o càncer. Actualment no es disposa de tractaments aprovats per a la NASH.

 

Font: lavanguardia.com

Referència: Widjaja et al. (2019) Inhibiting Interleukin 11 Signaling Reduces Hepatocyte Death and Liver Fibrosis, Inflammation, and Steatosis in Mouse Models of Non-Alcoholic Steatohepatitis. Gastroenterology. DOI: 10.1053/j.gastro.2019.05.002

Notícia traduïda per l’AMTHC