Un equip internacional liderat pel CSIC i l’Institut Karolinska de Suècia ja ha provat en ratolins l’eficàcia de la combinació de les seves noves vacunes, amb altra ja existent, i s’ha obtingut ja una resposta immune potent i segura contra aquesta greu malaltia, que provoca la mort de 400.000 persones a l’any.

L’hepatitis C crònica és una malaltia del fetge provocada per un virus i és la principal causa de cirrosi i càncer de fetge. Avui, aquesta greu infecció afecta a més de 70 milions de persones a tot el món i provoca ja 400.000 morts anuals.

No obstant, encara no existeix una vacuna efectiva contra el virus de l’Hepatitis C. Per aquesta raó, aquest projecte internacional liderat pel CSIC (el Consell Superior d’Investigacions Científiques) és molt important, perquè és un prometedor pas per a poder crear la primera vacuna profilàctica o terapèutica efectiva per acabar amb aquest problema de salut mundial.

Un equip internacional liderat pel CSIC ha desenvolupat noves vacunes contra aquest virus, que ofereixen ja unes propietats que, segons l’estudi que es publica en la revista científica Journal of Virology, són idònies per evitar aquesta infecció i la seva propagació entre la població.

Funcionament

Les vacunes s’anomenen DREP-HCV i s’han desenvolupat en col·laboració amb un grup d’investigació de l’Institut Karolinska (Suècia). “Són vacunes basades en un ADN replicatiu que expressa les proteïnes més immunogèniques del virus de l’hepatitis C, sent les primeres vacunes enfront a aquest virus que empren aquesta aproximació”, ha explicat Juan García-Arriaza, del Centre Nacional de Biotecnologia i codirector del treball.

Les vacunes, a l’autoreplicar-se en les cèl·lules, activen una sèrie de propietats immunològiques que fan que siguin uns candidats vacunals “molt prometedors”, segons ha matisat María Quirós, també investigadora del CSIC i primera autora d’aquest projecte.

Provades en ratolins

De fet, aquestes vacunes (combinada amb un altra ja existent) ja han estat administrades a ratolins i s’han obtingut respostes immunològiques enfront al virus de l’hepatitis C “molt potents”, “àmplies” (enfront a diferents proteïnes), d’alta qualitat i duradores.

En l’actualitat, ja existeixen d’altres candidats “vacunals”, però fins ara no s’ha aprovat cap d’ells pel seu ús en humans.

Els prometedors resultats d’aquest treball del CSIC ofereixen una nova i més prometedora via per lluitar contra aquesta malaltia, perquè combina l’ús de diversos tipus de vacunes.

Antivirals

I mentre arriba la primera vacuna per a humans, hem de seguir confiant en l’eficàcia dels fàrmacs antivirals, que ja ha demostrat que poden curar a més del 95% dels pacients.

Tanmateix, aquesta teràpia té un preu molt alt i, per aquesta raó, milions de persones afectades no poden accedir a ella. Així doncs, l’obtenció de la primera vacuna és una de les vies ara més importants per poder eradicar aquesta greu malaltia i Espanya està liderant aquest camp.

Perquè l’objectiu de l’OMS (l’Organització Mundial de la Salut) és que el 2030 el 80% dels malalts comptin amb un tractament eficaç contra el virus de l’hepatitis C i, de moment, aquest repte està lluny d’aconseguir-se.

 

Font: cadenaser.com

Notícia traduïda per l’AMTHC