La promoció feta per captar donants de medul·la va fer que el 2018 es registressin 177 nous donants.

Fins fa uns anys, si una persona de Ceuta volia fer-se donant de medul·la havia d’anar al Centre de Donants de Jérez (el centre de transfusions de referència per a la ciutat). Una situació que feia que els interessats desistissin de fer-se donants. Per això, quan María Luisa Centeno va agafar el control de l’àrea de trasplantaments a l’Hospital Universitari es va posar d’acord tant amb el centre de Jérez com amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) per actuar com enllaç del centre de transfusions de Cadis de la ciutat.

“Des de llavors, intento fer promoció sobre la donació de medul·la òssia i existeix un correu a la coordinació de trasplantaments per a què la gent es posi en contacte amb mi, perquè per fer-se donant de medul·la és necessari que el donant conegui perfectament el procés ja que ha de signar un document de compromís i lliurar una mostra que va al banc de donants i algun dia pot ser cridat per ser donant”, explica Centeno per subratllar que el donant ha de saber “a què diu que sí”. Per això, ella s’entrevista amb els interessats en una reunió que sol durar uns 20 minuts. Un treball “complicat” per a l’equip que es trasllada des de Jérez a la ciutat cada dos mesos per realitzar extraccions de sang i disposen de poc temps. 

Aquest treball, al qual s’uneixen les visites que Centeno fa per donar a conèixer la donació de medul·la a diversos centres de treball, ha fet que el nombre de donants de medul·la en la ciutat creixi cada any de forma exponencial. Enrere ha quedat el primer any en què Centeno recorda que només es va registrar un sol donant. I és que, el 2018 es va assolir la xifra de 177 donants, un 54% més respecte al 2017, que van ser 115 els nous donants, i aquest any en poc més de dos mesos ja es va pel mig centenar. “La resposta de la gent és magnífica”, afirma per comptar la il·lusió que traslladen els donants que són cridats perquè hi ha una possible compatibilitat per fer un trasplantament. “En aquest moment del procés el donant té una il·lusió enorme perquè pot salvar una vida”, recorda.

 

Font: elpueblodeceuta.es

Notícia traduïda per l’AMTHC