El 2018 es van realitzar 7.583 trasplantaments al país, però hi ha més de 21.800 en espera.

A Mèxic, diàriament moren 20 persones en espera d’un trasplantament, d’acord amb dades del Centre Nacional de Trasplantaments (CENATRA). A més, cada 10 minuts algú es suma a la llista d’espera en busca d’un òrgan o teixit.

Tanmateix, només tres de cada mil persones moren en circumstàncies que podrien donar lloc a una donació, van referir llicenciades de la Facultat de Medicina (FM) de la UNAM, que realitzen el seu servei social al CENATRA.

El 2018 es van realitzar 7.583 trasplantaments al país, però hi ha més de 21.800 en espera. Per això, i per fomentar la cultura de la donació, Nancy Monterrosa Galindo, Karina Matías Zenón i Berenice Reyes Aguilar van visitar la Facultat de Dret (FD), on van oferir la xerrada “Donació d’òrgans i teixits humans. Mites versus realitat”.

“La donació és l’acte de donar un òrgan, teixit o cèl·lules de si mateix a una altra persona que ho necessita per viure o millorar la seva salut”, van dir a l’auditori Ignacio Burgoa Orihuela.

“Si es desitja ser donant s’ha d’expressar aquesta decisió a la família per, davant d’una potencial mort, respectar la voluntat del mort i no deixar als familiars la presa d’una decisió en moments difícils per la pèrdua humana”, va dir Nancy Monterrosa.

Karina Matías va comentar que els òrgans més comuns de trasplantar són el ronyó, fetge, cor, pàncrees i pulmó. En tant, els teixits més freqüents són les còrnies, os, pell i tendons.

Tràfic d’òrgans, un mite

Berenice Reyes va desmentir alguns dels mites més comuns que circulen a Mèxic en torn a la donació, els quals danyen a la cultura que es desitja fomentar per aconseguir aquesta acció altruista.

Un d’ells és el tràfic d’òrgans, i que es poden trasplantar amb èxit en forma clandestina i sense persona qualificat. “És necessari un procés en hospitals que requereixen dues llicències especialitzades, altament equipats”.

Davant d’un desconeixement generalitzat del programa de donació al país es diu, per exemple, que els trasplantaments beneficien a les persones riques i que el registre té cost, però es contempla a tots per igual i el registre és gratuït.

També es diu que es pot trasplantar un òrgan infectat amb SIDA, quan abans de seleccionar i trasplantar es realitzen rigoroses proves sanitàries, van aclarir.

Un altre error és creure que després d’una donació cadavèrica es lliura el cos del donant i després de molt de temps. “Es procura lliurar-lo en un termini no major a 12 hores i es duu a terme un procés anomenat ‘dignificació’ per respectar-lo el més possible”.

Si desitja participar en aquest programa és recomanable portar sempre una targeta de donant i un format oficial per manifestar el consentiment exprés.

 

Font: debate.com.mx

Notícia traduïda per l’AMTHC