La ciutat de Barcelona va acollir entre els dies 10 i 13 d’abril el vuitè Congrés de l’Organització Europea pel Suport Vital Extracorpori (ELSO, en les seves sigles en anglès), amb uns 1.500 professionals de la salut.

Intensivistes, cardiòlegs, pediatres, especialistes en neonatologia, anestesistes i infermeres de les unitats de cures intensives, entre d’altres especialistes, van participar en el Congrés EuroELSO, la reunió més gran sobre ECMO (les sigles angleses per referir-se a l’oxigenació per membrana extracorpòria).

El doctor Jordi Riera, especialista en medicina intensiva de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i membre del comitè local del Congrés, ha explicat que entre els temes destacats que es van abordar van ser els resultats de les recents investigacions sobre assistència respiratòria i circulatòria amb ECMO.

L’ECMO és una tècnica complexa que dóna suport respiratori o cardiorespiratori mitjançant la combinació d’una bomba centrífuga i un oxigenador de la sang.

El sistema es connecta al pacient a través d’una cànula de drenatge, localitzada en un gran vas venós, i una altra cànula de retorn en un altre gran vas venós o en una artèria.

Riera va indicar que aquesta tècnica, de la qual hi ha molt pocs especialistes a Espanya però que es va estenent, salva la vida a pacients que no haurien sobreviscut sense aplicar-la.

“L’entrada de l’ECMO en el procés assistencial del pacient crític obre nous escenaris que, freqüentment, són complexos tant des d’un punt de vista clínic com ètic”, ha considerat l’especialista.

Aquesta tècnica “ofereix possibilitats apassionants i inexistents fins ara en àrees tan importants com la mort sobtada o la donació d’òrgans”.

Per aplicar-la és precís un entrenament específic del personal, una adequada planificació, el seguiment de les recomanacions de l’ELSO i la concentració de casos en centres de referència, que fan que sigui possible optimitzar l’assistència a aquests pacients crítics d’alta complexitat.

El Congrés anual d’EuroELSO és una de les reunions mundials més rellevants en el seu àmbit i a Barcelona es van abordar diversos aspectes de les teràpies extracorporals de suport vital, que s’usen quan no han donat resultat les tècniques més habituals.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC