L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va registrar un total de 97 desplaçaments aeris a les Balears durant el 2018 d’equips i òrgans pel seu posterior trasplantament. Aquesta dada suposa un increment del 25% respecte al 2017, en el qual va haver-hi 77 operatius.

Del total d’operacions aeris realitzades l’any passat a les Illes, el 76% van ser executades per companyies privades (aerotaxis) i la resta per aerolínies del grup Iberia i Air Europa. Aquesta logística és possible gràcies a la col·laboració d’AENA i de les companyies aèries, així com a la gestió de l’ONT, que és l’organisme encarregat de tota la logística.

El coordinador de la implantació a les Illes del Programa de Donació en Asistòlia Controlada, Miguel Agudo García, ressalta a l’alça espectacular registrada a les Balears de donacions i trasplantaments gràcies a l’aposta de Son Espases i de l’IbSalut per millorar tots els serveis i els temps a l’hora del trasllat dels òrgans donats.

Son Espases

“A Son Espases es realitzen en aquests moments trasplantaments de ronyó i en una segona fase es podrà accedir a un altre tipus d’òrgans, el trasplantament dels quals es duu a terme en aquests moments a centre hospitalaris de la Península”, apunta Agudo.

Els aerotaxis privats són els encarregats de transportar òrgans donats, cas del pulmó, cor, intestins i pàncrees.

El coordinador del programa a les Balears indica que “en vols regulars només es traslladen fetges o ronyons, donat que són els òrgans amb major temps d’isquèmia o termini que poden aguantar des de que s’extreuen del donant fins que són implantats al receptor. Els altres òrgans necessiten un trasllat més directe per tenir un temps més ajustats”.

Tant l’ONT com els metges especialitzats en trasplantaments a les Illes indiquen que aquests operatius “són possibles gràcies a la col·laboració d’AENA i de les companyies aèries”.

El fet que Son Sant Joan estigui en funcionament les 24 hores “facilita molt les coses, el qual agraïm totes les parts implicades. La predisposició és absoluta per part de l’aeroport”.

Des del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social reiteren el seu agraïment a tots els professionals, empreses i entitats de Balears i la resta de comunitats autònomes que col·laboren activament amb el sistema de trasplantaments, “perquè contribuint així als seus assoliments”.

 

Font: periodicodeibiza.es

Notícia traduïda per l’AMTHC