A la comunitat es van dur a terme 148 trasplantaments renals durant tot el 2018.

Els donants d’òrgans van augmentar d’un a tres durant l’any passat, el 2018, amb respecte l’any anterior, segons les dades que acaba de publicar la Conselleria de Sanitat. Un increment que es correspon amb el que ha passat a la resta de la comunitat, on els donants van augmentar de 101 a 145, el que suposa una taxa regional de 60,2 donants per milió d’habitants.

La donació d’òrgans va permetre salvar moltes vides, ja que va generar 236 ronyons, 120 fetges, 47 pulmons, 20 cors i 11 pàncrees. La major part dels trasplantaments realitzats a la comunitat durant l’any passat van ser de ronyó, 148 un total de 42 més que el 2017. El 54,1% dels trasplantaments de ronyó es va realitzar a l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid.

Dels 68 realitzats a Salamanca, nou corresponen a trasplantaments combinats de pàncrees-ronyó i 13 a trasplantaments renals de donant viu. La discordança entre òrgans generats i trasplantats és degut a l’augment de l’edat dels donants, que fa que alguns òrgans es descartin per anàlisis anatomopatològiques. En el Complex Assistencial Universitari de Salamanca es van realitzar nou trasplantaments de pàncrees/ronyó, els mateixos que l’any anterior, i un de pàncrees aïllat.

Amb respecte als trasplantaments hepàtics, que es realitzen a l’Hospital Universitari Río Hortega de Valladolid i van ser 40 l’any passat, un 23,1% menys que l’any anterior. Els trasplantaments cardíacs, no obstant, van augmentar a 13, dos més que l’any anterior. Es realitzen a l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid. Hi ha, a més, altres trasplantaments que es duen a terme a la comunitat, com el de còrnies o progenitors hematopoètics.

 

Font: laopiniondezamora.es

Notícia traduïda per l’AMTHC