Arriba l’estiu! Què hem de tenir en compte especialment els trasplantats?

Les mesures que us proposem són bones tot l’any, però aquestes ho són especialment a l’estiu. Fem-ne un repàs:

Tenim cura de la pell! Hem de protegir-nos del sol perquè les seves radiacions augmenten el risc de diversos càncers de pell, especialment en trasplantats, perquè s’hi afegeix la immunosupressió. Per això, eviteu el sol durant les hores que és més fort (de les 10 del matí a les 6 de la tarda). És aconsellable portar barret i posar-se crema protectora de factor superior a 30, millor el de 50, a les zones exposades al sol. Si us banyeu al mar o en una piscina, poseu-vos-en més vegades. Eviteu caminar descalços per evitar infeccions per fongs i petites ferides.

Tenim cura del menjar! Assegureu-vos del bon estat dels aliments, conserveu-los adequadament a la nevera, tingueu en compte les caducitats. Renteu la fruita i netegeu bé les verdures i hortalisses (podeu afegir 10 gotes de vinagre per cada litre d’aigua durant mitja hora i després esbandiu-ho bé). La carn, el peix i els ous millor menjar-los ben cuits.

L’activitat física, totalment recomanable en trasplantats, fem-la en hores de menys calor. Sempre hidratem-nos convenientment! L’aigua és essencial i en cas de beure refrescos feu servir vasos nets, no és bo beure directament de llaunes.

Finalment: Procurem-nos activitats d’esbarjo, de trobada amb familiars i amics, de fer alguna cosa nova… anirà en benefici del nostre estat afectiu i emocional.

Que tingueu un bon estiu!