Aragó ha registrat cinquanta trasplantaments en els primers cinc mesos de l’any, la majoria de ronyó, el que suposa un augment del 30% respecte al mateix període del 2018, unes dades “satisfactòries” que han generat 635 anys de vida als pacients trasplantats.

Fins el 31 de maig s’han realitzat 50 trasplantaments el 2019, enfront als 39 del mateix període de l’any anterior, dels quals 12 han estat hepàtics; 4 cardíacs i 34 de ronyó.

Tot això ha estat possible gràcies a 23 donants, un 30% més que l’any anterior, que amb la seva generositat han regalat en total 635 anys de vida als pacients trasplantats, ha indicat la coordinadora de Trasplantaments d’Aragó, Raquel Montoiro, qui, malgrat a la “satisfacció” per aquestes dades, han demanat pendre’ls amb “cautela” fins que finalitzi el 2019.

Durant aquest període, la Comunitat ha generat 38 òrgans, dels quals onze han anat a altres punts d’Espanya, bé perquè no hi havia pacient a Aragó, bé perquè hi havia urgència en un altre lloc. A la vegada, Aragó ha rebut 18 òrgans d’altres autonomies.

Sobre el perfil dels donants, Montoiro ha ressaltat que el 63% procedeix de pacients que no han superat hemorràgies cerebrals o accidents cardiovasculars, i ha precisat que cada cop hi ha menys donants d’accidents de trànsit degut a les campanyes de conscienciació al volant.

Això fa que l’edat mitjana dels donants aragonesos hagi augmentat de forma progressiva en els últims anys, situant-se en 71 anys en els homes i 59 en les dones. Una realitat que, segons Montoiro, respon a l’envelliment de la població.

D’altra banda, la llista d’espera s’ha reduït en els trasplantaments de fetges per a malalts hepàtics degut a l’èxit dels antivirals pels malalts d’hepatitis C.

Ara només hi ha quatre pacients en llista d’espera quan fa cinc anys n’hi havia entre quaranta i cinquanta.

Tanmateix, la llista d’espera per a un trasplantament de ronyó es manté en torn als cent malalts, que esperen de mitjana entre quatre o cinc mesos fins que reben l’òrgan. Actualment hi ha 109 malalts.

Una altra de les dades destacades d’aquests cinc primers mesos del 2019 és l’augment d’un 18% dels donants de ronyó en viu. En el que portem d’any se n’han realitzat cinc, els mateixos que en tot el 2018.

“La població ha entès que la donació en viu és bona i el major acte de generositat”, ha manifestat.

D’altra banda, i amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’òrgans donats, el Govern d’Aragó va plantejar a les clíniques privades la possibilitat de col·laborar en la captació de donants.

Montoiro ha puntualitzat que encara està pendent de confirmar quines d’aquestes clíniques privades voldrien participar en aquest programa i de quina forma ho farien. Les dues opcions que es plantegen són enviar als pacients a un hospital públic o fer l’extracció de l’òrgan a la pròpia clínica.

En qualsevol cas, el trasplantament es faria en un hospital públic, ja que requereix d’un ampli equip de professionals i uns mitjans que ara mateix no tenen les clíniques privades, ha detallat Montoiro.

Dels 23 trasplantaments realitzats a Aragó, 10 es van fer a l’Hospital Miguel Servet; 3 al Clínico Lozano Blesa; un al Royo Villanova i 3 a l’Hospital San Jorge d’Osca.

 

Font: elperiodicodearagon.com

Notícia traduïda per l’AMTHC