El Parlament d’Angola va aprovar una llei per permetre per primer cop al país trasplantaments de cèl·lules, teixits i òrgans, tot i que, segons van explicar organitzacions mèdiques, realitzar un trasplantament de fetge, cor o pàncrees al país sud-africà podria portar encara 5 o 7 anys.

La llei, que arriba després de 17 anys de debats i reunions, es va aprovar per majoria i permet que es realitzin trasplantaments per a finalitats terapèutiques.

L’aprovació de la llei és deguda a que “hi ha centres hospitalaris al país que compten amb la tecnologia i els equips mèdics especialitzats per procedir a l’extracció i al trasplantament de cèl·lules, teixits i òrgans humans”.

Pel que permet que s’ofereixin “de forma gratuïta” teixits, cèl·lules i òrgans del cos humà, tant en vida com després de la mort, i preveu els procediments pels conseqüents trasplantaments a ciutadans nacionals o estrangers residents.

A més, estipula la creació d’una entitat nacional de trasplantaments per coordinar tot el procés de cessió i obtenció.

Tanmateix, poden passar anys abans que un trasplantament d’òrgans com un cor o un fetge es realitzi a Angola.

El president del Col·legi de Metges Nefròlegs d’Angola, Daniel Matadi, va explicar que no es coneixen encara terminis, però que aquests òrgans que suposen una cirurgia major podrien trigar de 5 a 7 anys en fer-se, degut a la complexitat quirúrgica i logística.

Els primers que es realitzaran a curt-mig termini seran els de teixits humans, i òrgans com els ronyons podran fer-se en un període de 18 a 24 mesos, segons els càlculs d’aquest metge.

“És necessari que es prenguin les mesures pertinents d’entrenament i equipament hospitalari, així com l’elaboració d’un pla estratègic que englobi a tots els especialistes involucrats”, va asseverar Matadi.

A més, es necessita incidir en “la prevenció de riscos d’una eventual generalització del tràfic d’òrgans pel crim organitzat”, va afegir també l’expert en neurologia i exdegà de la facultat de Medicina de la Universitat Agostinho Neto Miguel Bettencourt.

L’Àfrica subsahariana segueix sent on menys trasplantaments es realitzen del món, amb la majoria de països sense realitzar només un d’aquests procediments quirúrgics, segons l’Organització Nacional de la Salut (OMS).

Més de 135.000 països són trasplantats a l’any, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb dades del 2016, amb gairebé 35.000 donants a tot el món.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC