A la província s’han registrat, de gener al juliol d’aquest any, 23 donants que han propiciat 34 trasplantaments de diferents òrgans.

La província d’Almeria ha aconseguit durant els primers set mesos d’aquest any 2019 un 96% en l’acceptació a donar òrgans, el que la situa com la tercera província andalusa en acceptació familiar a la donació. Una xifra que suposa un lleuger increment sobre les xifres assolides el 2018 tant a nivell provincial, com a la comunitat andalusa i a la mitjana nacional. L’any passat durant el mateix període, Andalusia i Espanya va assolir una taxa del 86,3% i el 85,2%, respectivament.

Gràcies a aquesta evolució positiva, fins al 31 de juliol d’aquest any, s’han registrat un total de 23 donants d’òrgans a la província d’Almeria, 17 a l’Hospital Universitari Torrecárdenas i 6 a l’Hospital de Poniente, que facilitat que s’hagin realitzat 22 trasplantaments de ronyó, 9 trasplantaments de fetge, 1 trasplantament de cor (que va ser un codi zero a Barcelona) i dos trasplantaments de pulmó dels quals un també va ser un codi zero a la Comunitat de Madrid.

Igualment, durant aquest període, s’han extret 20 còrnies (12 a l’Hospital Universitari Torrecárdenas i 8 a l’Hospital de Poniente), permetent de forma important disminuir les llistes d’espera quant a aquest tipus de trasplantaments. A la província d’Almeria s’han extret igualment teixits en cinc donants de teixit ossi osteotendinós el que permet al Servei de Traumatologia l’implant de molts d’aquests teixits.

El coordinador de trasplantaments a la província, Francisco Guerrero, ha volgut destacar que “s’ha de recordar també que a l’Hospital Universitari Torrecárdenas, el de referència de la província, està acreditat pel trasplantament autòleg de progenitors hematopoètics, és a dir, del trasplantament de medul·la òssia” i ha tornat a mostrar el seu agraïment “a les famílies dels nostres donants que després de viure uns durs moments davant la pèrdua d’un ésser estimat, han mostrat la seva solidaritat amb la donació”.

El delegat territorial de Salut i Famílies, Juan de la Cruz Belmonte Mena, vol agrair especialment la seva col·laboració “a les famílies dels donants, que són les que donen el seu consentiment per realitzar l’extracció d’òrgans i ho fan a més quan estan passant un moment tan dur com és la mort d’un ésser estimat”.

La generositat d’aquestes famílies és la que permet salvar la vida a altres persones que no haguessin pogut sobreviure sense un trasplantament, o bé permet a altres millorar substancialment la seva qualitat de vida, per exemple en el cas dels trasplantats de ronyó, que poden deixar de sotmetre’s a diàlisi diversos dies a la setmana.

Per això, recorda que “la donació d’òrgans ha de ser vista com una responsabilitat social, com un acte de solidaritat, que a tots ha de comprometre perquè, en qualsevol moment, tots podem necessitar també un trasplantament”.

 

Font: teleprensa.com

Notícia traduïda per l’AMTHC