La presidenta d’Atehna, Conchi Soto, va subratllar aquesta creixent incidència lligada al sedentarisme i obesitat.

La presidenta d’Atehna, Conchi Soto Eguiluz, va aprofitar el balanç de la posta en marxa del pla contra l’Hepatitis C per fer una crida sobre la creixent incidència del fetge gras no alcohòlic (o esteatohepatitis no alcohòlica), malaltia lligada al sedentarisme, la mala alimentació i l’obesitat i que en “un futur serà la primera causa de trasplantament hepàtic”.

Sense presentar símptomes aparents, aquesta dolència provoca acumulació de greix interior del fetge i pot desenvolupar cirrosi hepàtica, a més d’augmentar el risc d’afeccions com càncer de fetge, infart cardíac i accident cerebrovascular. No sol produir símptomes i es detecta amb proves específiques: una simple anàlisi de transaminases (enzims que compleixen una important funció metabòlica) pot detectar-lo, i impedir que evolucioni i empitjori. No existeix un tractament farmacològic específic per aquesta dolència però, segons advertia personal d’Atehna, “els pacients amb greix hepàtic solen tenir bon pronòstic i un baix risc de malaltia avançada”; no així la seva evolució a EHNA (esteatohepatitis no alcohòlica), que “té pitjor pronòstic” i “suposa major risc de mort cardiovascular i relacionada amb el fetge”.

Soto, com a portaveu d’afectats i en casos activistes, apostava per potenciar la detecció precoç dels casos introduint en Salut les versions més modernes del determinat FibroScan, que permet una detecció més precisa i evita tractaments més intrusius com una biòpsia hepàtica. “No existeix cap tractament químic, però sí n’hi ha un que és natural i gratuït: la dieta mediterrània, els plats navarresos i l’exercici físic”, exposava Soto. Per això, tal i com mostraven diversos fulletons informatius que repartien des de la carpa informativa, pel tractament i prevenció d’aquest mal es recomanava “fer exercici regular (30-45 minuts), una dieta equilibrada sense alcohol, ni refrescos ensucrats”, entre d’altres activitats.

‘Fes-te donant, regala vida’

D’altra banda, durant la jornada, l’Associació va animar a aquells que passaven per la carpa de Carlos III a fer-se en el moment el nou carnet de donant d’òrgans i teixits de Navarra. Aquesta és iniciativa de Cocemfe Navarra, Alcer, Associació Navarra de Fibrosi Quística i la pròpia associació Atehna, amb suport de l’Executiu navarrès. Aquest carnet, van explicar des de Cocemfe Navarra (federació d’associacions de persones amb discapacitat física i orgànica), mostra la voluntat de “regalar vida” i “donar òrgans quan ja no els necessites”. Per fer-se donant, a més de la màquina que van disposar a la carpa, a Cocemfe recordaven que es pot tramitar a través del web www.soydonantedeorganos.org.

 

Font: noticiasdenavarra.com

Notícia traduïda per l’AMTHC