La integració de la sanitat privada en la xarxa de donació d’òrgans s’establirà en 3 fases.

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ja ha establert un full de ruta per a què la sanitat privada s’integri en la xarxa nacional de donació d’òrgans, segons ha confirmat la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil, aquesta integració constarà de tres fases.

La primera d’aquestes fases consisteix en “l’elaboració d’un protocol que normativitzi a nivell nacional l’entrada de la privada en la xarxa de donació d’òrgans, i en el disseny d’un programa formatiu”. El protocol marca els requisits que hauran de complir els hospitals privats per extreure òrgans o per convertir-se en centres detectors d’oportunitat de donació. El trasplantament, de moment, no està contemplat en aquest protocol.

Consell Interterritorial

En aquests moments, s’està duent a terme el desenvolupament d’aquests documents, un procés “que porta bon ritme” i que l’ONT aspira a tenir llestos a l’estiu. És llavors quan donaria començ la segona fase. “Volem presentar-lo en la Comissió Permanent de Trasplantaments del Consell Interterritorial al juliol per obtenir el vist-i-plau de les comunitats autònomes i poder així implementar el protocol i el programa formatiu a tot el país”, apunta Domínguez-Gil.

 La directora de l’ONT ha explicat que a més del Consells Interterritorial, el protocol i el programa es presentaran a la Junta Directiva de l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE), que està col·laborant amb l’ONT en el seu desenvolupament, per obtenir també el seu suport definitiu. De no estar llest el protocol al juliol, com espera l’ONT, “es presentarien els documents al setembre”.

 La tercera fase començaria després del vist-i-plau de la Comissió Permanent de Trasplantaments del Consell Interterritorial i de la Junta Directiva de l’ASPE, quelcom que no sembla difícil a priori donat que diverses comunitats autònomes i grups hospitalaris estan participant en la seva elaboració. Aquesta tercera fase consistiria en el “disseny d’una Estratègia d’Implementació per establir com es posa en marxa aquesta entrada de la sanitat privada a la xarxa de donació d’òrgans”.

Malgrat que el model espanyol de trasplantaments és un model de referència a nivell mundial, només es responen el 50% de les demandes d’òrgans i teixits cada any. És per aquesta raó per la qual l’ONT va decidir iniciar aquest procés, l’objectiu del qual a curt termini és que la “col·laboració de la privada suposi un augment del 5% de les donacions”.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC