Salut evita desplaçaments a Màlaga, ja que aquest centre era l’únic del seu sector que no podia realitzar aquesta intervenció.

L’Hospital de la Serranía de Ronda pràcticament ha completat la seva acreditació per poder extreure òrgans a donants amb la finalitat de ser trasplantats a pacients que precisen aquest procediment, segons ha explicat el delegat territorial de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia, Carlos Bautista, que ha visitat el centre sanitari juntament amb la presidenta de l’Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals (ALCER) a Màlaga, Josefa Gómez; el gerent de l’Àrea de gestió sanitària Serranía de Màlaga, a Ronda, Francisco Vázquez; el coordinador del Sector Màlaga de trasplantaments, Domingo Daga; i el responsable en aquest sentit a l’Hospital de la Serranía, Juan Ríos, entre d’altres. Han plantat una olivera en senyal d’agraïment a donants i familiars, alhora que han descobert una placa en l’entorn de l’Hospital, dins dels actes duts a terme amb motiu del Dia Nacional del Donant, que va tenir lloc el passat 5 de juny. A més, ALCER ha col·locat una taula informativa a l’Hospital de la Serranía.

Daga ha indicat que aquest centre hospitalari era l’únic del seu sector, que engloba Màlaga, Almeria, Ceuta i Melilla, que comptava amb aquesta acreditació i, per tant, no podia rebre donants d’òrgans, pel que era necessari el desplaçament, principalment, a la capital malaguenya. En aquest sector, els trasplantaments es duen a terme al Regional de Màlaga, de pàncrees, ronyó i fetge (cor i pulmó són derivats a Còrdova o Sevilla).

L’acreditació, ha dit, de l’Hospital de la Serranía s’ha demorat davant l’espera de l’apertura de les noves instal·lacions, juntament amb la carretera entre la ciutat del Tajo i San Pedro de Alcántara. “El procés ha durat un any aproximadament”, ha afirmat Daga. L’Hospital de la Serranía ja compta amb un responsable en aquest sentit, Juan Ríos. “A la Serranía de Ronda sempre han existit donants, una mitjana de dos o tres a l’any. Estic segur que aquesta acreditació augmentarà la xifra”, ha afegit Daga.

Per sobre de la taxa

D’altra banda, la presidenta d’ALCER a Màlaga, vinculada a la Serranía de Ronda, va matisar que l’olivera plantada procedeix d’una herència que va deixar a l’associació un pacient renal. “Va ser una casa en la qual hi havia una olivera. Quan es va vendre, vaig agafar una branca d’aquest arbre i aquest ha crescut a Ronda. Avui ha estat possible la seva plantació”, ha expressat Gómez, emocionada.

El delegat territorial de Salut i Famílies ha recordat que “la taxa de donació a Màlaga es situa en 54 donants per milió de població, el que la situa per sobre de l’objectiu marcat per a la comunitat per l’Organització Nacional de Trasplantaments de 50 donants per milió pel 2022”. “Es tracta d’un acte altruista que permet salvar o millorar la qualitat de vida d’altres persones”, ha subratllat Bautista, que va posar el focus també en la possibilitat de seguir avançant, gràcies a aquest gest, en els programes en aquesta àrea.

 

Font: diariosur.es

Notícia traduïda per l’AMTHC