El trasplantament d’òrgans i teixits és un tractament eficaç que permet solucionar greus problemes de salut pels quals no existeixen altres alternatives.

L’Hospital d’Antequera continua la seva aposta per la donació d’òrgans i teixits i, per això, està realitzant una campanya de sensibilització a la població coordinada des de la Unitat Clínica de Cures Intensives i Urgències del centre sanitari. En el primer trimestre d’aquest any les xifres de donació s’han incrementat, amb dues donacions multiorgàniques i sis de teixit, en concret de còrnia i teixit ossi.

La campanya, organitzada per l’Associació Cors Solidaris i Coordinació de Trasplantament de l’ASNM, està en marxa des del 27 de març i continuarà fins el primer dimecres de juny, Dia Nacional d’Òrgans i Teixits. Al llarg de la mateixa es duran a terme fins a 10 xerrades en diversos centres educatius, i es realitzarà una taula informativa en la III Marxa de Colors que es va celebrar el 6 d’abril a Antequera.

En roda de premsa, la directora gerent de l’Àrea Sanitària, Belén Jiménez; el director de la Unitat de Cures Intensives i Urgències i Coordinador de trasplantaments de l’Hospital d’Antequera, Mehdi Zaheri i la presidenta de l’Associació Cors Solidaris, María Jesús Morales, han explicat la importància que ha de seguir augmentant la sensibilització en la població i la conscienciació de professionals sanitaris per fer possible xifres de donació cada cop més altes.

Així, han destacat que el trasplantament d’òrgans i teixits és un tractament eficaç que permet solucionar greus problemes de salut pels quals no existeixen altres alternatives. “La donació d’òrgans salva moltes vides: més de 8.000 malalts recuperen la salut cada any a Espanya gràcies a tractaments amb trasplantaments”, han dit.

L’Hospital d’Antequera forma part des de l’any 2002 de la xarxa d’hospitals extractors de l’Organització Nacional de Trasplantaments a nivell nacional. En l’Àrea Sanitària Nord de Màlaga, i des de l’any 2016, s’han anat implantant diverses mesures i accions de millores a tots els nivells, fonamentalment en la promoció de la donació a la població, instal·lant-se en els centres de salut i a l’hospital punts d’informació gestionats pels professionals de la Unitat de Cures Intensives i Urgències.

A més, des de fa dos anys, s’està promovent la donació entre els més joves a través de xerrades als alumnes de l’ESO i Batxillerat dels diversos instituts d’aquesta comarca. La tasca pretén que els ciutadans entenguin que la donació és part d’un tractament d’un procés patològic i que és útil.

Des de la implantació d’aquestes mesures s’ha passat de dos a set donants per any. En aquest exercici s’han produït dues donacions multiorgàniques (dos fetges o quatre ronyons, dos còrnies i un teixit ossi) i sis donacions de teixit (12 còrnies i un teixit ossi). Dels quals s’han trasplantat en total un fetge, quatre ronyons, sis còrnies i dos teixits osteo-tendinosos.

 

Font: andaluciainformacion.es

Notícia traduïda per l’ASSCAT