Un total de 26 persones, que van morir a Burgos, van donar els seus òrgans al llarg de l’any 2018 situant-la com “una de les províncies més solidàries” quant a donacions d’òrgans es refereix.

Una dada que situa a la província de Burgos al capdavant dels nivells regionals i nacional amb 70 donacions per cada milió d’habitants. A Castella i Lleó es van produir 60,4 donacions per cada milió d’habitants, mentre que a nivell nacional les donacions van ser de 48 per cada milió d’habitants.

“Som una de les províncies amb més donacions del país”, va assegurar en declaracions al Col·legi de Metges el doctor Javier Romero Pellejero, especialista en Medicina Intensiva, i una de les persones que millor coneix el treball de l’Organització Nacional de Trasplantaments de la qual ha format part. El facultatiu ha pronunciat en el saló d’actes del Col·legi de Metges de Burgos la conferència ‘Pacient crític. Donació d’òrgans’, emmarcada dins del cicle ‘Xerrades Divulgatives de Salut’.

Del total de donacions que es van dur a terme en l’últim any, s’ha de destacar una taxa de negatives (famílies que no donen el vist-i-plau a la donació dels òrgans dels seus familiars) del 6,9% a la província de Burgos, mentre que a Castella i Lleó va ser del 14,8% i a nivell nacional del 10,58%.

Donar al final de la vida

Romero Pellejero ha explicat que existeixen cada cop més persones que decideixen ajudar als altres al final de la seva vida donant els òrgans que poden ajudar a salvar la vida d’altres malalts. “És quelcom que quan comencem a Espanya amb el sistema de donacions creiem impensable”, va reconèixer el doctor, que valora que Espanya sigui líder absolut en donacions per davant de països com els Estats Units o França, entre d’altres.

Tanmateix, és conscient que el moment de la donació es produeix en “un moment molt intens de la vida”, sobretot quan “parlem d’una persona a qui s’ha fet tot el possible per treure endavant i que, finalment, no ha estat així”.

S’activa en aquest moment un protocol mèdic que porta al facultatiu a exposar a la família del mort o morta la possibilitat que sigui un donant. “Nosaltres valorem i decidim exposar a la família la possibilitat de donar perquè a dia d’avui es pot donar tot, fins a ossos i pell”, va asseverar l’especialista, que reconeix que aquest moment és “complicat”, tot i que pot ser el punt de partida per a la “salvació” d’una altra persona que necessita un ronyó, un trasplantament de cor o de còrnia.

En aquest sentit, reconeix que, malgrat que encara existeixen reticències que poden ser ja definides com a “mínimes i aïllades”, la major part de pacients o famílies a qui se’ls hi sol·licita ser considerats com a “donants” atenen a la petició amb un “sí” rotund.

En aquest moment es dóna llum verd al procés de donació que, en el millor dels casos, no ha de superar les 24 hores des del moment de la mort del donant i de la recepció del o dels òrgans.

La donació de ronyons encapçala la llista d’òrgans donats a la província de Burgos, seguida de fetge, pulmons, cor, pàncrees, segments vasculars, vàlvules cardíaques i còrnies.

Xerrades amb Salut

El cicle ‘Xerrades amb Salut’ va néixer fa quatre anys per posar en valor la professionalitat de molts dels metges jubilats del Col·legi Oficial de Metges de Burgos per tal d’apropar la seva experiència en el camp mèdic a la societat. Una pràctica que només realitza el Combu i que li ha servit de reconeixement nacional de la mà d’altres col·legis professionals de metges que valoren que l’òrgan col·legial segueixi fomentant la tasca dels metges retirats en formats com el que ara compleix quatre anys.

 

Font: burgosnoticias.com

Notícia traduïda per l’AMTHC