L’equip investigador de l’Institut Fernández-Vega juntament al Banc de Teixits del Centre Comunitari ha aconseguit “molt bons resultats in vitro”.

El camí cap a l’ús de còrnies artificials està cada cop més a prop. Astúries estarà en disposició d’iniciar els primers assajos en humans “en el termini d’un any”. Fins el moment, les investigacions dutes a terme en la fase in vitro “han donat molt bons resultats”. Així ho va revelar el metge i investigador de Gijón Álvaro Meana, director i impulsor del Banc de Teixits del Centre Comunitari, que des d’alguns anys col·labora amb l’Institut Oftalmològic Fernández-Vega en la creació de teixit ocular artificial.

Meana va participar a Oviedo en el curs d’actualització ‘Avenços en el tractament mèdic i quirúrgic de la superfície ocular i de la còrnia’, organitzat per l’institut oftalmològic asturià i que va congregar al voltant de 300 experts en la matèria, tant del país com de l’estranger. Meana es va referir al trasplantament de teixits oculars i teràpies avançades, i va ser en aquest context que va indicar que el seu grup està treballant “en un model de còrnia artificial” que podria aplicar-se en assajos clínics (pacients) en un any.

Els estudis de l’equip d’investigació de l’Institut Fernández-Vega i del Centre Comunitari de Sang i Teixits “no són d’una còrnia completa, sinó lamel·lars, és a dir, de la part posterior de la còrnia, el que és l’endoteli, i l’anterior, l’epiteli”. El repte, va avançar el facultatiu, “està en passar-lo ara a la clínica. Portem més d’un any treballant en el projecte d’epitelis bioartificials i tenim pensat també abastar els endotelis”. Abans de donar el salt als assajos en humans “s’han de fer moltes proves de seguretat”. Meana estima que “en un any podrem iniciar proves en pacients”. L’ús de còrnies artificials està aconsellat “per alguns pocs malalts en els quals el trasplantament no va bé”. El facultatiu va posar com a exemple “les cremades per àcids, que són agressions molt forts a la còrnia i que fan que un trasplantament de vegades no vagi bé”.

350 cada any

A Astúries es fan entre 300 i 350 trasplantaments de còrnia a l’any, en els quals s’empren òrgans oculars procedent de donants. En aquest sentit, l’oftalmòleg Luis Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, coordinador del curs, va senyalar que “ara fem trasplantaments només d’una part de la còrnia, amb molt bons resultats”. En el futur, va dir, “possiblement ja no faran falta ni els trasplantaments” i va apuntar a l’ús de cèl·lules del propi pacient per regenerar zones danyades. “Aquesta possibilitat encara és un somni però en algun moment arribarà”.

El curs va ser inaugurat pel conseller de Sanitat, Francisco del Busto, qui va felicitar al director de l’Institut, Luis Fernández-Vega Sanz, pel seu gran treball per “congregar tant talent i desenvolupar investigació al més alt nivell. Sou més que una saga de metges de prestigi: formeu una organització professional fortament unida a la sanitat asturiana a la que, sense oblidar-nos de l’espai públic que sempre compartim, ens sentim vinculats per forts i entranyables llaços de cooperació, col·laboració, prestigi i compromís amb la nostra terra”.

 

Font: elcomercio.es

Notícia traduïda per l’AMTHC